In de voorwaarden die Herman van Heek voor het park stelde staat het gebouw al genoemd:
"5. de Commissie zorgt ervoor dat in het op te richten gebouw (restauratie) koffie, thee, bier enz, maar geen sterke drank, tegen goedkope prijs verkrijgbaar zijn."
Het onwerp werd gemaakt door architect Jacobus Moll (1844-1887).
De Enschedesche Courant schrijft op 29-9-1872:
"Van de 5 ingekomen plannen en teekeningen voor eene restauratie en kasteleinswoning in het Volkspark alhier, is aan dat van den Heer J.Moll, architect te Hengelo den uitgeloofden prijs van f100 toegekend."
Op 31-1-1873 werd het resauratiegebouw (en kunstwerken, muziektent en bruggen) aanbesteed en gegund aan aannemer H. Tonies voor f17,774. Van de 10 aannemers was hij de laagste bieder.
10 maanden later meld de Tubantia dat de gebouwen zijn opgeleverd:
"...een en ander maakt een bijzinder aangenamen indruk en wij moeten de ingezetenen aanbevelen van de gelegenheid gebruik te maken om Zondagmiddag e.k. van de vrije toegang aldaar te profiteren."
Toen de oorspronkelijke zaal was te klein geworden, werd er in 1881-1882 aan de noordzijde een vleugel aangebouwd. Moll was weer de architect en het werk werd gedaan door aannemer Beltman voor f24,954. Bij deze verbouwing werd ook pas de toren toegevoegd.
In een brief van H.L Schaap -secretaris van de Commissie van Beheer voor het Volkspark- aan de Burgemester van Winterswijk staat:
"...dat hij gedurende 1881/1882 belast is geweest met het opzicht van het bouwen ener nieuwe zaal met tooneel...en een toren op het Volkspark dezer gemeente..."
© Uitg. D.Y. Alta, Amsterdam, 1925.
Het parkgebouw mocht voor korte tijd verhuurd worden voor het houden van tentoonstellingen, concerten, toneeluitvoeringen, bruiloften, vergaderingen, die een nuttige strekking hebben. De Commissie had echter het recht om verzoeken hiervoor af te wijzen en deed dat ook.
Op 21-5-1884 schrijft ze aan de bekende socialist F. Domela Nieuwenhuis:
"...heeft besloten U de door Uw bedoelde zaal voor het houden eener lezing niet af te staan."
In november van dat jaar besluiten ze om de zaal helemaal niet meer te verhuren aan "..lezingen, die een politieke, sociale of godsdienstige strekking hebben".
Wanneer openlucht festivieteiten vanwege slecht weer niet door konden gaan, werd er een rode vlag op de toren gehesen.
Het torentje werd tijdens het bombardement op 10 oktober 1943 vernield en is nooit herbouwd.
In 1996 kreeg het de naam 'Parklocatie de Jaargetijden'. De Jaargetijden organiseert tot op de dag van vandaag nog steeds besloten feesten en partijen op maat. Ook de oorspronkelijke functie van restaurant in 2005 weer teruggebracht.
Door de jaren heen heeft het gebouw vele eigenaren gekend. Karel Christiaan Feun runde het tot 1888 waarna Geurt gerritzen het overnam.
In 2008 koopt manager Maikel Pot, samen met twee personeelsleden, Niek Wennink en Ard Buscher op Vollenbroek, De Jaargetijden inclusief restaurant 10 over van Henk Timmerman.
De gemeente is eigenaar van het pand.
Benno van Delden schrijft in zijn boek 'Enschede, de hooge heeren en 't societëit' de volgende passage:
"Vormde 'De Groote Sociëteit' in de winter het vaste trefpunt, in de zomer periode namen het Station Staatsspoor en het Volksparkgebouw die rol gedeeltelijk over. Het betere weer - en dus begaanbare zandwegen -, nodigde uit tot wandelingen, die meesttijds eindigden bij bovengenoemde gelegenheden."
Vervolgens komen er 2 dagboek notities:
"Vrijdag 24 Juni 1892.
Om 9 uur 's avonds liep ik langs Tubantia onder 't viaduct door naar het Park en vond daar de lui aan 't football. Daarna zaten we eerst even op ‘t Park en toen nog even op ‘t Station. Om half elf kwam ik thuis.
Vrijdag 12 Augustus 1892.
Om 6 uur op. Een bad genomen en toen naar huis geschreven.
's Avonds om 8 uur naar 't Volkspark, waar door dezelfde lui van gisteravond (een Duitsche troep) 'Onze Don Juans' gegeven werd. Verbazend gelachen, 't was een amusante boel."
Bronnen: 'Een genereus gebaar' door Georg Hartong ('n Sliepsteen #38, 1994), 'Dat mag wel in de krant, deel 1' door T. Wiegman, 'Enschede' door: Dr. P. Endt, 'Het markante Café Top' door Johan Hemken ('n Sliepsteen #91 2007), Twentsche Courant Tubantia, 2007, 'Enschede, de hooge heeren en 't societëit' door Benno van Delden (Uitgeverij Broekhuis, 1990).
Geschiedenis van het parkgebouw
Abonneren op:
Eenvoudige Gelijktijdige Publicatie (RSS)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten