In 1945 werd besloten om in het Volkspark een monument neer te zetten voor de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Het monument werd op 4 mei 1953 door minister-president dr. W. Drees onthuld.
© A.R., jaartal onbekend.
In een toespraak omschreef de minister-president de betekenis van het gedenkteken als volgt: "De kunstenaar heeft in een machtige greep omvat heel de strijd en heel het leven in die vijf jaren van onze worsteling om de vrijheid. We zien de soldaat speurend omhoog kijken en herinneren ons dan die dag van de 10e mei, waarop een nietsontziende vijand zonder oorlogsverklaring met bommen dood en verderf zaaide in ons land. We worden herinnerd aan de slachtoffers van de rassenwaan, waaraan miljoenen, ook vrouwen en kinderen, ten prooi vielen. Meer dan honderdduizend joodse landgenoten vielen ten offer aan de wreedste en wildste waanzin. We zien de concentratiekampslachtoffers in hun moeizaam gedragen ontberingen, maar we zien ook de figuren die ondanks alles in hun strijd voor vrijheid en menselijkheid volhardden. [...] Op onovertroffen wijze heeft de beeldhouwer dit alles voor ogen geplaatst."
De tekst bij het monument luidt: "De bevolking van enschede eert in de nagedachtenis harer medeburgers die in de oorlog 1940-1945 het leven lieten. Joodse vrouw met kind, gijzelaar, bomslachtoffer, ondergronds verzet, concentratiekampmannen, soldaat. Het monument werd op 4 mei 1953 onthuld."
Elk jaar vinden er nu nog de 4 en 5 mei herdenkingen plaats.
De maker, Mari Andriessen, maakte verschillende oorlogsmonumenten in Nederland, waarvan de "De Dokwerker" in Amsterdam de meest bekende is. Tijdens de oorlog weigerde hij een ‘afstammingsverklaring’ te tekenen en kreeg daardoor geen officiële opdrachten meer. Opmerkelijk is dat hij zijn opleiding heeft gehad aan de Akademie der Bildende Kunst in München.
Bron: www.24-uursmuseum.nl
Oorlogsmonument
Abonneren op:
Eenvoudige Gelijktijdige Publicatie (RSS)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten