Boom met blauwe vogelfiguren

© Sjors Trimbach 2009

Een honderd dertig jaar oude treurbeuk stierf aan ouderdom. Tijdens Kunst in het Volkspark 2007 zag kunstenaar Laurens Morsink (1971) deze boom staan en dacht: "hier moet ik iets mee, ik wil hem een tweede leven geven" . Na veel overleg, en een enkele concessie kon hij mei 2008 bezig met de beuk. Ten eerste werd met hulp van de boomploeg van Gem. Enschede de boom ontdaan van het onnodige en teveel aan takken (6 m3).

"De natuurlijke,surrealistische uitstraling heb ik benadrukt door zoveel mogelijk de
volle lengte in de gespaarde takken te bewaren. Her en der over de stam heb ik de bast afgeslagen en een sterk uitvergrote bladcelstructuur in geschilderd.
Teneinde zijn er twee vogels geplaatst. Alle bomen fungeren namelijk als kooi voor de vogel. Hij eet, slaapt, schuilt en nest erin. De moeder zit in de top van de boom en kijkt naar d'r kroost. Deze kijkt moeder op zijn beurt weer vertwijfeld aan, alsof ze zeggen wil, 'wat is er met onze kooi gebeurd?'
Hij is behouden, beter dan 20 m3 brandhout."
Tijdens Kunst in het Volkspark 2008 werd het kunstwerk onthuld.

Het was echter van het begin af aan bekend dat het een tijdelijk kunstwerk zou zijn. Vanwege veiligheidsredenen is de boom januari 2009 gerooid.

Bronnen: www.laurensmorsink.nl en www.volkspark.nl

Geen opmerkingen: